Ludzie wyczerpują wodę, której potrzebują hipopotamy

14 czerwca 2016, 10:34

W porze suchej hipopotamy nilowe (Hippopotamus amphibius) z rzeki Great Ruaha w Tanzanii doświadczają masywnej utraty habitatu. Ze względu na wzmożone ludzkie zużycie, w rzece jest wtedy o wiele mniej wody niż w ubiegłych dekadach.



Dyski mają swoje zegary biologiczne

8 sierpnia 2016, 12:02

Krążki międzykręgowe (dyski) mają 24-godzinne zegary biologiczne. Stan zapalny zaburza ich działanie.


Chato - ziemniaczana alternatywa dla sera

13 października 2016, 05:55

Andrew Dyhin, wynalazca z Melbourne, a jednocześnie założyciel firmy PotatoMagic, poświęcił 12 lat życia na badania i uzyskanie sera z ziemniaków. Produkt nazwał chato (od ang. cheese potato).


Czekolada, która czyni miesiączkę bardziej znośną

22 grudnia 2016, 06:51

Sławny szwajcarski cukiernik Marc Widmer opracował czekoladę dla miesiączkujących kobiet, która ma uspakajać i łagodzić skurcze. Frauenmond zawiera 60% kakao i 17 ziół ze szwajcarskich gór.


Karmienie przez ludzi szkodzi delfinom

15 lutego 2017, 11:52

Naukowcy ostrzegają, że karmienie dzikich delfinów jest dla nich niebezpieczne. Karmione przez ludzi zwierzęta, nawet jeśli przypadkowo zdobywają takie pożywienie jak zanęta stosowana przez wędkarzy, są bardziej narażone na zranienie.


Zostaną zagłodzone przez zmianę klimatu?

30 października 2017, 10:22

Zmiana klimatu może doprowadzić do zagłodzenia na śmierć krytycznie zagrożonych maki szerokonosych (Prolemur simus).


Google dołączy adblockera do Chrome'a?

20 kwietnia 2017, 09:42

The Wall Street Journal twierdzi, że Google planuje dodać adblocker do przeglądarki Chrome. Czyżby największa platforma reklamowa na świecie miała zamiar blokować reklamy, jej główne źródło przychodów?


W USA ponownie zezwolono na badania nad superniebezpiecznymi patogenami

22 grudnia 2017, 11:00

Stany Zjednoczone zniosły wprowadzony w 2014 roku czasowy zakaz prowadzenia badań, podczas których naukowcy celowo czynią wirusa grypy i inne patogeny bardziej niebezpiecznymi niż są w naturze. Wspomniany zakaz dotyczył finansowana ze środków federalnych tych badań, podczas których patogeny otrzymywały nowe funkcje: stawały się bardziej śmiercionośne czy przenosiły się z większą łatwością.


Probiotyki zwiększają przeżywalność pszczół stykających się z pestycydami

20 czerwca 2017, 05:38

Probiotyki mogą zwiększać przeżywalność pszczół miodnych wystawionych na oddziaływanie pestycydów.


Nowa technika badawcza daje najlepszy obraz utraty lodu na Antarktydzie

21 lutego 2018, 13:01

Badania Antarktydy, przeprowadzone nowatorską techniką z wykorzystaniem satelitów, dają najlepszy z uzyskanych obrazów zmian w tempie utraty lodu na tym kontynencie. Potwierdziły one zarówno szybkie ubywanie lodu w Zachodniej Antarktydzie oraz zadziwiającą stabilność znacznie większej, wschodniej części kontynentu.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy